Ikutilah kami:
 JimatCermat.my

Featured

Akaun Semasa Terbaik di Malaysia

 

Setiap bank di Malaysia harus mempunyai akaun semasa, tetapi lain pula untuk setiap individu! Mengetahui sama ada anda benar-benar perlu membuka satu akaun semasa boleh menyelamatkan ratusan ringgit dalam setahun. Bank sentiasa cuba untuk mengelirukan kita dengan caj baru, promosi, insentif, insentif, faedah yang lebih tinggi, dan terutamanya 'terma & syarat'.

Dalam panduan ini kami akan menyenaraikan semua yang anda perlu tahu tentang akaun semasa, dan jenis akaun semasa yang paling sesuai untuk anda!

Apa itu Akaun Semasa?

Sama seperti akaun simpanan, akaun semasa ialah sejenis akaun deposit yang boleh didapati di semua institusi perbankan utama di Malaysia. Tetapi mengapa kita memerlukan akaun semasa? Ciri utama dan yang terpenting akaun ini ialah kebolehan untuk membuat pembayaran cek. Selain daripada itu, kedua-dua akaun simpanan dan akaun semasa mempunyai ciri-ciri biasa pengeluaran, pemindahan dana, GIROs Interbank, pembayaran bil dan lain-lain.

 
Akaun Semasa
Akaun Simpanan
Deposit Tetap
Kemudahan Cek Ya Tidak Tidak
ATM / Kad Debit Ya Ya Tidak
Perbankan Online / Pembayaran Bil / IBG Ya Ya Tidak
Kemudahan Pengeluaran Ya Ya Tidak
Kadar Faedah Rendah Sederhana Tinggi

Akaun semasa biasanya (tetapi tidak semestinya) memberikan kadar faedah yang sangat rendah, jadi pastikan anda tahu apa yang anda perlukan daripada bank anda :

  • Jika anda menggunakan wang tunai, kad debit dan kad kredit untuk perbelanjaan harian anda, mengapa tidak meletakkan wang anda di dalam Akaun Simpanan sahaja dan menjadikan akaun itu sebagai 'akaun utama' anda? Kadar faedah yang anda perolehi adalah lebih tinggi, ada Kad Debit, dan pengeluaran serta simpanan wang boleh dilakukan dengan senang melalui ATM.
  • Jika anda membayar bil-bil atau gaji, cara lain selain daripada cek ialah dengan menggunakan pembayaran bil bank anda (percuma!) atau membuat membuat pemindahan wang (biasanya percuma) kepada pembayar yang menggunakan bank yang sama dengan anda. Untuk bank-bank lain, anda boleh  menggunakan Interbank GIRO (caj RM0- RM2 dikenakan bergantung kepada bank anda).

Tetapi saya mahu menggunakan cek, bolehkah saya berjimat menggunakan cara ini?

Sesetengah orang perlu membayar pelbagai jenis bil atau gaji (yang melebihi kadar maksimum pemindahan wang) ke bank-bank yang berbeza setiap bulan . Jika anda di bawah keadaan yang sebegini, jadi cek mungkin jalan jalan penyelesaian dan penjimatan yang bagus. Mengapa? Ini kerana :

Cek yang dikeluarkan : Caj RM0.15 setiap cek
Pemindahan Wang : Caj sehingga RM2.00

TETAPI INGAT. Jika kemudahan cek dari akaun semasa anda berada dalam bahagian kredit (iaitu tidak berhutang / overdraf) anda perlu memberi tumpuan untuk mendapatkan faedah ke atas baki positif anda :

Hanya masukkan wang yang anda perlukan untuk pengeluaran cek sahaja dan masukkan wang selebihnya ke dalam akaun simpanan atau deposit tetap yang memberikan kadar faedah tertinggi! 

 

Contoh :

Faizal harus mengeluarkan cek RM2,000 untuk bayaran sewa rumahnya setiap 15 haribulan. Jadi untuk mengelakkan pembayaran tertunggak, Faizal memilih untuk menggunakan akaun semasa sebagai akaun utama dan menyimpan RM2,000 daripada gajinya ke dalam akaun itu untuk mendapat kadar 0.1% setahun.

Tetapi, jika dia meletakkan RM2,000 itu ke dalam akaun simpanan yang memberikan kadar 2.00% dan hanya pindahkan (secara online) sahaja wang tersebut ke dalam akaun semasa pada 14 haribulan, Faizal boleh mendapat  kadar faedah yang lebih tinggi sehingga RM20 setahun!

FAQ Akaun Semasa 

Kadar Faedah Berperingkat

Kebanyakan bank menawarkan kadar faedah yang menarik untuk akaun semasa, tetapi hanya dengan tahap deposit yang SANGAT tinggi (seperti RM1 juta dan ke atas). Melainkan jika anda memerlukan jumlah wang yang besar wang sedia ada pada bila-bila masa, atau mahu menjimatkan sejumlah besar wang untuk kurang daripada 1 bulan, memohon untuk pembukaan akaun hanya untuk mendapat kadar yang tinggi bukan idea yang baik kerana anda mungkin mampu mendapatkan kadar yang lebih tinggi di dalam  Akaun Simpanan dan Deposit Tetap.

Pencadang Diperlukan

Kebanyakan bank akaun semasa memerlukan pencadang untuk membuka akaun semasa, biasanya pencadang ini merupakan seorang pemegang akaun sedia ada (sekurang-kurangnya 12 bulan), atau anda mungkin boleh menunjukkan penyata bank 3 hingga 6 bulan yang lalu sebagai pengganti.

Purata Baki Harian (PBK)

Ini adalah jumlah baki anda setiap hari dalam bulan dibahagikan dengan bilangan hari dalam bulan. Sebagai contoh: Jika anda memasukkan RM10,000 ke dalam akaun anda pada 1 April sehingga 30 April tanpa mengeluarkan satu sen pun, PBK anda bagi bulan April ialah : RM300,000 / 30 hari = RM10,000. Jika anda memasukkan RM10,000 ke dalam akaun anda pada 1 April dan mengambil keluar keseluruhan wang anda pada 14 April, PBK anda untuk bulan April akan menjadi : RM140,000 / 30 hari = RM 4666.67.

Akaun Semasa Islamik

Perbankan Islam ialah sistem perbankan yang mengikuti undang-undang dan prinisip Islam (Syariah), serta dibimbing oleh ekonomi Islam. Melarang (pengumpulan dan pembayaran faedah) riba ', riba, perdagangan kewangan risiko dan perniagaan yang menyalahi undang-undang (haram), perbankan Islam kini telah menjadi satu trend yang semakin meningkat di senario perbankan global.

Walaupun pemberian faedah dilarang, bank memberi "keuntungan" kepada pemegang-pemegang akaun islamik, kadar kewangan mereka adalah serupa (dan kadang-kadang lebih baik) seperti akaun biasa dalam nama. Sesiapa sahaja boleh memohon untuk pembukaan akaun islamik dan akaun islamik tidak tertakluk kepada mereka yang beragama islma sahaja.

Mana-mana orang (Islam atau bukan Islam) layak untuk memohon Akaun Semasa Islam.

Caj Perkhidmatan Bulanan, Suku Tahunan, Setengah tahun atau Tahunan / Yuran Penyelenggaraan

Tidak ada keperluan perbankan percuma di Malaysia, jadi bank sebenarnya dibenarkan untuk tidak membuat akaun bebas caj. Untuk tujuan ini, kebanyakan bank mengenakan pelanggan bayaran semata-mata untuk menggunakan akaun atau caj perkhidmatan jika baki akaun jatuh di bawah jumlah tertentu. Apabila mengendalikan akaun semasa anda, pastikan anda berwaspada dengan caj-caj yang boleh menghapuskan apa-apa faedah yang anda terima!

Perkhidmamatan caj yang tipikal :

  • RM10 setiap 6 bulan jika baki purata harian jatuh di bawah RM1,000 dalam tempoh 6 bulan (paling biasa!)
  • RM5 bulanan jika baki adalah kurang daripada RM100
  • RM15 yuran tahunan + RM5 setiap baki bulan purata di bawah RM1,000

Akaun Semasa Terbaik : Kadar faedah Tinggi untuk Semua Jumlah Simpanan

Bank Affin Islamik Current Account-i – Pembayaran tertinggi sebanyak 1.75% setahun untuk semua jumlah simpanan
Kelemahan: Cawangan tidak banyak, kadar caj kad debit tinggi (RM20), caj-caj bank normal yang lain

Kadar Faedah :
1.75% p.a. : Untuk kesemua jumlah simpanan
Deposit Minimum: RM1,000
Pencadang Diperlukan: Ya
Caj-Caj Servis: RM10 setiap 6 bulan jika baki simpanan kurang daripada RM1,000.
Caj Kad ATM / Debit : ATM - RM0 atau RM8 / setahun, Kad Debit - RM20 / setahun (Promosi terkini : Minta pengecualian 5 tahun)
Caj ATM / Kaunter : ATM / Kaunter percuma untuk 8x pertama setiap bulan (caj RM1 untuk setiap transaksi seterusnya), Penggunaan dan pengeluaran ATM/Kaunter tanpa had dengan RM8 atau RM20 yuran tahunan
MEPS ATM: RM1
IBG (Interbak Giro): 2x kali pertama setiap bulan @RM0.50, caj RM2 selepas itu
Caj Penutupan Akaun: RM20 jika penutupan 3 bulan selepas pembukaan
Lawati Bank Affin Islamik
Jika anda memerlukan akaun semasa dan mahu membiarkan hanya jumlah minimum di dalam akaun untuk mengelakkan caj (RM1,000), Bank Affin Islamik Current Account-i akan memberikan kadar tertinggi pada 1.75% setahun ke atas semua jumlah simpanan bermula dariada RM0. Ini sebenarnya agak istimewa, kerana kebanyakan bank lain memberi faedah secara berperingkat.

Pencadang, caj perkhidmatan setiap 6 bulan, yuran tahunan ATM, MEPS dan caj IBG dikenakan untuk akaun ini. Tetapi apa yang kami kita tidak gemar ialah RM20 / setahun untuk yuran kad debit Mastercard (tetapi ini boleh dikecualikan untuk 5 tahun pertama).

Cawangan terhad bank (dan ATM) boleh menjaid bebanan untuk sesetengah pihak, tetapi jika anda mencari kadar faedah tertinggi maka Affin Bank ialah jawapan anda. Anda boleh menggunakan akaun ini sebagai akaun semasa utama anda (semata-mata untuk menulis cek, dan jangan lupa untuk menyimpan RM1,000 untuk mengelakkan caj 6-bulan, dan gunakan akaun simpanan untuk perbelanjaan dan pengeluaran ATM).

 

CIMB Islamik Mudharabah Current Account-i – kadar keuntungan 1.35% p.a. untuk semua jumlah simpanan
Kelemahan: Kadar lebih rendah daripada Bank Affin Islamik

Kadar Faedah :
1.35% p.a. : Untuk kesemua jumlah simpanan
Deposit Minimum: RM500
Pencadang Diperlukan: Tidak
Caj-Caj Servis: RM10 setiap 6 bulan jika baki simpanan kurang daripada RM1,000.
Caj Kad ATM / Debit : RM8 / setahun untuk kedua-dua jenis kad
Caj ATM / Kaunter : Pengeluaran wang ATM dan di kaunter tanpa had secara percuma
MEPS ATM: RM1
IBG (Interbak Giro): RM1
Caj Penutupan Akaun: RM20 jika penutupan 3 bulan selepas pembukaan, RM10 untuk penutupan selepas 3 bulan
Lawati Bank CIMB Islamik
Jika anda mahu bank yang mempunyai lebih banyak cawangan, Bank CIMB Islamic Mudharabah Current Acount-i memberi kadar yang tidak kurang hebatnya sebanyak 1.35%! Keuntungan ini diberikan tanpa mengira baki wang di dalam akaun anda (jadi RM0 juga akan diberi keuntungan).

 

Akaun Semasa Terbaik di Malaysia - Kadar Faedah untuk Jumlah Simpanan Besar

Bank Affin Plus / AffinPlus-i – Sehingga 3.38% setahun untuk jumlah simpanan BESAR
Kelemahan : Cawangan tidak banyak, Kadar faedah tinggi untuk jumlah simpanan RM20,000 ke atas sahaja

Kadar Faedah:
0.90% setahun : Balance < RM1,000
1.45% setahun : RM1,000 < Jumlah Simpanan < RM5,000
1.90% setahun : RM5,000 < Jumlah Simpanan < RM20,000
2.80% setahun : RM20,000 < Jumlah Simpanan < RM100,000
2.85% setahun : RM100,000 < Jumlah Simpanan < RM500,000
3.10% setahun : RM500,000 < Jumlah Simpanan < RM1,000,000
3.38% setahun : RM1,000,000 < Jumlah Simpanan
Deposit Minimum: RM1,000
Pencadang Diperlukan: Ya
Caj-Caj Servis: RM10 setiap 6 bulan jika baki simpanan kurang daripada RM1,000.
Caj Kad ATM / Debit : ATM - RM0 atau RM8 / setahun, Kad Debit - RM20 / setahun (Promosi terkini : Minta pengecualian 5 tahun)
Caj ATM / Kaunter : ATM / Kaunter percuma untuk 8x pertama setiap bulan (caj RM1 untuk setiap transaksi seterusnya), Penggunaan dan pengeluaran ATM/Kaunter tanpa had dengan RM8 atau RM20 yuran tahunan
MEPS ATM: RM1
IBG (Interbak Giro): 2x kali pertama setiap bulan @RM0.50, caj RM2 selepas itu
Caj Penutupan Akaun: RM20 jika penutupan 3 bulan selepas pembukaan
Lawati Bank Affin
Akaun semasa AffinPlus dan AffinPlus-i daripada Bank Affin memberikan kadar faedah tertinggi di antara bank-bank lain. Kadar ini sama seperti akaun simpanan Bank Affin.

Baik untuk:
Orang yang mempunyai wang yang banyak dan memerlukan akaun untuk mengeluarkan wang pada bila-bila masa (tidak mahu memasukkan ke dalam deposit tetap)

Buruk bagi:
Untuk mereka yang ingin menyimpan jumlah minimum di dalam akaun semasa mereka, Bank Affin  Islamik Current Account-i mempunyai kadar yang lebih tinggi untuk baki di bawah RM5,000.

 

Akaun RHB MaxCash – 2.78% setahun jika baki simpanan melebihi RM20,000 ke atas
Kelemahan: Terhad kepada 3 pengeluaran / transaksi percuma (caj RM5 untuk transaksi seterusnya), 0% jika baki kurang daripada RM20,000, AWAS JIKA baki anda kurang daripada RM1,000 kerana akan dikenakan caj bulanan sebanyak RM5 

Kadar Faedah : 2.78% setahun untuk baki RM20,000 ke atas
Deposit Minimum: RM10,000 (tetapi perlu deposit RM20,000 untuk mendapat faedah)
Pencadang Diperlukan: Tidak
Caj-Caj Servis: RM5 setiap bulan jika baki simpanan kurang daripada RM1,000.
Caj Kad ATM / Debit : ATM RM8 / setahun, Kad Debit RM20 / setahun
Caj ATM / Kaunter : 3x kali pengeluaran / transaksi percuma, caj RM5 untuk transaksi seterusnya
MEPS ATM: RM1
IBG (Interbak Giro): RM1.50, RM2 ATM/ Kaunter
Caj Penutupan Akaun: RM20 jika penutupan 3 bulan selepas pembukaan
Lawati RHB
RHB telah tampil dengan Akaun MaxCash mereka, yang merupakan sejenis pseudo akaun semasa di mana anda mendapat kadar faedah yang tinggi 2.78% setahun (hampir tahap FD 1 bulan)! Tetapi akaun ini terhad kepada hanya 3 transaksi atau pengeluaran percuma setiap bulan.

Baik untuk:
Orang yang perlu melakukan beberapa transaksi setiap bulan daripada akaun semasa mereka

Buruk bagi:
Orang yang tidak mempunyai RM20,000 atau lebih. Anda akan mendapat 0.00% setahun jika baki purata harian anda adalah kurang daripada RM20,000.

 

Bank CIMB Akaun Money Multiplier - 2.50% jika baki simpanan melebihi RM10,000
Kelemahan: Terhad kepada 3 pengeluaran / transaksi sebulan, 0% untuk baki simpanan di bawah RM10,000

Kadar Faedah :
2.50% setahun jika baki simpanan melebihi RM10,000
Deposit Minimum: RM1,000 (tetapi hanya RM10,000 ke atas dapat merasa faedah)
Pencadang Diperlukan: Tidak
Caj-Caj Servis: Tiada / Percuma
Caj Kad ATM / Debit : RM8 / setahun untuk kedua-dua jenis kad
Caj ATM / Kaunter : Transaksi / Pengeluaran percuma sebanyak 3x sebulan, RM5 untuk khidmat selepas 3x.
MEPS ATM: RM1
IBG (Interbak Giro): RM1
Caj Penutupan Akaun: RM20 jika penutupan 3 bulan selepas pembukaan, RM10 untuk penutupan selepas 3 bulan
Lawati CIMB
Akaun Money Multiplier Account daripada Bank CIMB ini memberi tawaran yang sama seperti Bank RHB, kecuali dengan kadar yang lebih rendah (2.50% setahun) tetapi untuk jumlah baki yang lebih rendah (RM10,000).

 

Akaun Semasa Terbaik di Malaysia : Perkhidmatan Interbank Giro (IBG) Percuma

 

Standard Chartered Akaun JustOne dan Saadiq JustOne Account-i (Akaun semasa dan simpanan) – Pengeluaran ATM MEPS dan HOUSe percuma dan Perkhidmatan IBG percuma
Kelemahan : Deposit bulanan sebanyak RM1,500 (secara satu transaksi sahaja) perlu dimasukkan ke dalam Akaun semasa JustOne / JustOne Current Account-i  

Akaun Semasa JustOne :
Caj Kad ATM / Debit : Percuma untuk kad debit pertama
Caj ATM / Kaunter : Pengeluaran ATM dan di kaunter tanpa had secara percuma
MEPS / HOUSe ATM : Percuma
IBG : Percuma
Kadar Faedah Akaun Simpanan JustOne :
1% setahun untuk semua jumlah simpanan
2% setahun untuk deposit bulanan sebanyak RM1,500 ke dalam akaun semasa JustOne
Deposit Minimum : RM1
Pencadang Diperlukan : Tidak
Caj Servis : Percuma
Lawati Standard Chartered
Akaun JustOne dan Saadiq JustOne daripada Standard Chartered ini sebenarnya merupakan kombinasi akaun semasa dan akaun simpanan. Yang bagusnya tentang akaun ini ialah anda boleh menikmati pengeluaran percuma tanpa had dari MEPS dan HOUSe ATM, pindahan dana interbank GIRO (IBG) melalui perbankan online Standard Chartered dan perkhidmatan ATM di Malaysia (caj normal ialah RM1 bagi MEPS dan RM0.50 - RM2 untuk IBG). Selain itu, pemegang akaun semasa JustOne juga mendapat bonus faedah tambahan sebanyak 1% pada mana-mana jumlah baki.
Tetapi yang peliknya, yuran transaksi pengeluaran di ATM MEPS dan HOUSe dan pemindahan IBG akan dikenakan pada masa transaksi sebagai kadar normal dan akan dipulangkan ke dalam akaun anda pada bulan berikutnya. Anggapan kami ialah Standard Chartered tidak mempunyai teknologi untuk memberi perkhidmatan 'percuma'  secara automatik, jadi mereka perlu melakukannya melalui pembayaran balik ke dalam akaun anda. Bunyi seperti sedikit leceh tetapi jika anda banyak mengeluarkan wang melalui ATM atau perlu membayar bil / orang melalui IBG, akaun ini boleh menjimatkan wang anda.

Berbanding dengan akaun simpanan lain, kadar asas 1% setahun tambahan dengan bonus 1% setahun agak baik, tetapi terdapat bank-bank lain yang menawarkan kadar yang lebih tinggi. Tetapi, syarat kelayakan untuk mendapat semua manfaat ini ialah untuk membuat deposit minimum RM1, 500 setiap bulan dalam satu transaksi sahaja! Lagi satu, deposit ini tidak boleh diambil daripada akaun Standard Chartered yang lain. Jadi, jika anda jika anda mempunyai aliran pendapatan tetap sebanyak RM1, 500 setiap bulan dan melakukan banyak transaksi di ATM dan IBG serta mengeluarkan cek yang banyak setiap bulan, akaun ini boleh menjadi pilihan yang tepat untuk penggunaan anda. Malah jika anda tidak aktif anda masih boleh mendeposit RM1,500 sebulan dan memusingkan wang anda setiap bulan.

Terma dan syarat yang lain pula seperti berikut :

  1. Jika anda ingin membuka akaun semasa JustOne dan akaun simpanan JustOne bersama seorang lagi individu, ianya tertakluk kepada maksimum dua pemegang akaun bersama dan akaun itu akan dikendalikan menggunakan prinsip mandat "salah seorang harus menurunkan tanda tangan"
  2. Jika anda tidak memenuhi keperluan deposit bulanan dalam mana-mana bulan, yuran biasa bagi MEPS (RM4 setiap transaksi) dan HOUSe (RM1 bagi setiap urusniaga) pengeluaran ATM dan pindahan dana Interbank GIRO (RM0.50 bagi setiap transaksi) akan dikenakan pada bulan tersebut.
  3. Untuk tambahan bonus faedah sebanyak 1% setahun untuk akaun simpanan JustOne, baki minimum sebanyak RM1 mesti dikekalkan untuk mendapat bonus ini. Faedah asas yang diperolehi akan dikreditkan pada akhir setiap bulan, manakala bonus faedah yang diperolehi akan dikreditkan pada akhir bulan berikutnya.
  4. Standard Chartered JustOne Akaun terdiri daripada akaun semasa JustOne dan akaun simpanan JustOne. Begitu juga untuk Saadiq JustOne Akaun.

 

Akaun Deposit Money Box daripada Mach by Hong Leong - Akaun semasa dengan kadar biasa 1.8% setahun ATAU IBG percuma selama 5 bulan
Kelemahan : Boleh pilih satu sahaja di antara manfaat yang diberikan?, Tiada kemudahan cek jadi akaun ini lebih sama seperti akaun simpanan (terutamanya tidak seperti akaun simpanan lain, Kad debit Mach Hong Leong tidak tidak berpautan dengan simpanan "Dream Jar")

Kadar Faedah (untuk "Sky High Savings Feature, tetapi ada caj RM1 untuk IBG) :
<RM1,000: 0% setahun
RM1,001 - RM10,000 : 0.8% setahun
>RM10,001: 1.8% setahun
Deposit Minimum: RM50
Pencadang Diperlukan: Tidak
Caj Kad ATM / Debit : RM8 / setahun
Caj ATM / Kaunter : Penggunaan ATM percuma tanpa had, RM2 setiap transaksi kaunter
MEPS ATM: RM1
IBG (Interbak Giro): RM1 (5x pertama percuma, tetapi anda akan mendapat 0% kadar kaedah)
Caj Penutupan Akaun: RM20 jika penutupan 6 bulan selepas pembukaan
Lawati Mach
Akaun deposit Money Box daripada Mac by Hong Leong ialah satu akaun simpanan online dengan kad debit. Ini kerana akaun ini tidak dilengkapi dengan kemudahan buku cek, dan urus niaga di kaunter dikenakan bayaran pada harga RM2. Jika anda mengekalkan baki minimum sebanyak RM1,000 dalam akaun setiap bulan, anda boleh memilih 1 daripada 2 manfaat dan mandaat ini boleh ditukar setiap suku tahun :
a) Pemindahan Interbank Giro (IBG) - Percuma 5x pemindahan pertama melalui Hong Leong Connect (Perbankan online Hong Leong)
b) Sky High Savings - Kadar Faedah simpanan yang lebih tinggi di antara 0% - 1.8% setahun
Pada pandangan pertama, manfaat IBG yang percuma ATAU faedah yang tinggi kedengaran menarik. Tetapi kekurangan kemudahan cek dan akses akaun secara online sahaja (susahnya!) bermaksud akaun ini lebih sesuai jika dibandingkan dengan akaun simpanan. Jika kita bandingkan dengan akaun simpanan, kadar faedah yang ditawarkan oleh Mach ini sebenarnya tak begitu tinggi, terdapat bank lain yang menawarkan kadar yang lebih tinggi!

Kebaikan:

1. Cawangan bank dibuka 7 hari seminggu, dari jam 10am - 10pm
2. Kawalan perbankan online penuh

Kelemahan:

1. Tiada kemudahan cek
2. Fokus lebih terhadap Generasi Y yang mahir tentang teknologi, caj RM2 untuk setiap perkhidmatan kaunter dan RM2 / sebulan untuk penyata kertas (biasanya anda akan mendapat penyata melalui e-mel)
3. Kadar faedah tidak adalah yang terkemuka di pasaran, dan IBGs percuma terhad kepada 5 sebulan

Adakah Simpanan Saya Selamat di Dalam Bank?

Semasa krisis kewangan pada tahun 2008, bank-bank di serata dunia mula menggulung tikar dan semenjak itu, masyarakat umum mula mengesyaki keselamatan akaun simpanan mereka. Kemungkinan bank di luar dan dalam Malaysia akan sentiasa berada di kemuncak perniagaan kini tidak bole dijamin dan akaun simpanan serta wang dan aset anda akan berada di dalam risiko jika krisis kewangan berlaku.

Jadi, Selamatkah Simpanan anda?

Tips yang paling penting (dan yang patut anda tahu!) adalah untuk memasukkan wang anda ke dalam bank yang di berada bawah penyeliaan Skim Keahlian Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM). Skim PIDM ini bertujuan untuk melindungi segala deposit yang anda dilakukan dan akan membayar semula deposit yang dimasukkan ke dalam bank jika bank tersebut mengalami kegagalan atau krisis. Tiada bayaran dikenakan untuk skim PIDM ini, jadi semak jika bank anda mempunyai logo PIDM do bawah!

Simpanan sehingga RM 250,000 di dalam satu insitusi / bank mendapat jaminan daripada PIDM jadi jika anda mempunyai kurang daripada itu, anda tidak mempunyai apa-apa untuk dibimbangkan. Jika jumlah simpanan anda lebih daripada RM250,000 anda boleh mendapatkan perlindungan untuk kesemua simpanan anda dengan membuka beberapa akaun di beberapa jenis bank PIDM yang lain :

Contoh : Jika anda mempunyai RM1,000,000, anda patut membuka 4 akaun berjumlah RM250,000 setiap satu di berlainan bank untuk mendapatkan perlindungan maksima.

Satu lagi cara ialah dengan membuka akaun simpanan bersama kerana akaun ini diberi perlindungan secara berasingan di bawah skim PIDM ini. Jadi anda boleh membuat deposit sehingga RM250,000 untuk akaun anda dan juga membuka akaun simpanan bersama ibu, bapa, pasangan anda.

Dengan cara di atas, anda telah mengurangkan risiko kehilangan simpanan masa depan anda! Rujuk di sini untuk senarai ahli PIDM yang lengkap.

Comments

Tagged

Tell your friends!

DARTH SAVER PERLUKAN MAKANAN
+1 kami di Google+